Tellurion

V Bratislave, Starej radnici je vystavený Tellurion, mechanický model pohybu Mesiaca, Zeme okolo Slnka nasviecované sviečkou. Veľmi pekná práca.

Tellurion Orrery Planetario mecánico Planetenmaschine


Podobné telluriony:


na uvedenej stránke sú aj detaily:
http://staetshuys.nl/shop/globes_planetaria_clocks/a-late-19th-century-planetarium-terrestrial-miniature-globe-signed-felkl-sohn/


Podobný model:
http://www.fleaglass.com/ads/a-late-1800s-jan-felkl-planetarium/



Výrobca: Felkl & Sohn

Felkl, Jan, 1817-1887. Český výrobce glóbů. Původně sloužil v armádě. Později odešel do civilu a pracoval v expedici novin na pražské poště. V l. 1848-1849 spolupracovník V. Merklase při výrobě glóbů. V r. 1854 firmu získal a zapsal pod názvem Jan Felkl, v r. 1870 ji přestěhoval do Roztok. Glóby vyráběl v sedmi různých velikostech, deseti skupinách podle kvality a v sedmnácti jazykových mutacích. Získal řadu světových ocenění, např. na světové výstavě v Paříži a ve Vídni. Vyráběl rovněž hvězdné glóby, lunária, planetária a teluria.
http://svk7.svkkl.cz/arl-kl/m-cs/detail-kl_us_auth-p0079715-Felkl-Jan-18171887/

Firma vyrábala do roku 1952. Jej výrobky by mali byť v Techickom múzeu Praha a múzeu v Roztokách.

Firma Felkl & Sohn vraj vyrábala 15000 globusov ročne!!! V roku 1873.




rodinna firma J. Felkl a syn, která působila v Roztokách u Prahy téměř 100 let (1854-1952). Tato největší rakousko-uherská manufaktura vyráběla bezkonkurenčně nejlepší glóby a to v 8 velikostech, 10 provedeních a 17 světových jazycích. Tiskli také první glóby v národních jazycích, nejen české, ale i maďarské a polské. Byli držiteli dvou patentů na zvláštní rozkladné glóby. Nabízeli ale i zvláštní přístroje, jako byla teluria, sololunária, planetária a armilární sféry. Exportovali do Evropy i do zámoří. Jejich zeměkoule byly oceňovány na mnoha světových (Paříž, Vídeň) i národních výstavách (Praha, Lvov, Melbourne). Získaly také kredit předepsaných učebních pomůcek c.k. ministerstva pro vyučování. Kromě firmy a rodiny expozice představuje továrnu a pracovní podmínky, dílovedoucího a dělníky, domácí i zahraniční autory firmy, ale především glóby v různých jazykových mutacích, teluria, tiskové kameny, původní instruktážní brožurky i originální dobovou inzerci.


https://en.wikipedia.org/wiki/Tellurion

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Tellurium_(device)

Globenmuseum, Wien, 2009:



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Lagrange Points - Libračné body

Flat Earth - Plochá Zem

Lunar Libration

Time shift CET - CEST, Striedanie času SEČ - LSEČ

Beresheet SpaceIL