Flat Earth - Plochá Zem

https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth

https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies


"Flat-Earth" map drawn by Orlando Ferguson in 1893:

Pozornosť si zaslúži poznámka vpravo o lietajúcich mužoch:
Títo muži lietajú po celom svete rýchlosťou 65 000 míľ za hodinu okolo slnka a 1,042 míľ za hodinu okolo stredu krajiny (v ich mysli). Myslite na túto rýchlosť!


Pozn. Orlando Ferguson bol developer nehnuteľností, titul profesor si udelil len na obrázku.

flat-earth-theory-revealed-map
Google translate:
V roku 1893, Orlando Ferguson, developer nehnuteľností so sídlom v Južnej Dakote, nakreslil mapu Zeme, ktorá spojila biblické a vedecké vedomosti jedinečným spôsobom. Mapka sprevádzala 92-stranovú prednášku o tom, že Ferguson - označovaný ako "profesor" - prednáša v meste za mestom a cestuje ďaleko a hlboko, aby zdieľa svoju geografickú teóriu, zdôraznenú jeho vierou, že Zem bola plochá.

Fergusonova mapa reprezentuje Zem ako obrovskú obdĺžnikovú dosku s hornou povrchovou vrstvou. Don Homuth z Salemu, Ore., Len daroval jednu z dvoch neporušených kópií mapy Kongresovej knižnici. [ Pozri mapu ]

"Je to veľmi krehké, je vytlačené na hodvábnom papieri a ručne farebné s akvarelmi," povedal Homuth. Získal mapu od svojho učiteľa histórie ôsmej triedy v Fargo, ND, ktorý ho získal od svojho starého otca, ktorý žil v rodnom meste, v meste Hot Springs, SD - Ferguson.

"Teraz mi je 67. Nechcem, aby to padlo do rúk príbuzných, pre Boha, a ja to nechcem predovšetkým predať, takže sme si mysleli, že to pošleme knižnici Kongresu , "Povedal Homuth pre životné malé tajomstvá , sesterské miesto pre spoločnosť LiveScience.

Jediná iná kópia je umiestnená v historickom múzeu Pioneer v Hot Springs. James Bingham, predseda predstavenstva múzea, nám povedal, čo o ňom vie.

"Ferguson sa snažil vytvoriť aktualizovanú verziu teórie plochých Zemí, aby sa zmestili biblickému opisu Zeme so známymi faktami," povedal Bingham. Typická plochá Zem, Fergusonova Zem je obdĺžniková doska, ktorej štyri rohy sú strážené anjelom . "Čo robí jeho plochá Zem odlišná od iných teórií, je jeho teória, že Zem je vytlačená" inverzným toroidom. "" Ak by ste mali šišku/donut a otlačili ju na čerstvého betónu a potom odstránili šišku, vysvetlil Bingham zaoblený dojem, ktorý zanechá v betóne, je to, čo je v matematike poznáme ako inverzný toroid.

"Je to dosť chytré, pretože vysvetľuje fenomén Columbus, kde vidíte, že lode prichádzajú cez horizont a postupne sa stĺpik stane vyšší a vyšší, kým nevidíte loď," povedal Bingham. "V roku 1893 väčšina ľudí vedel o horizontoch, takže musel prísť s nejakým spôsobom, ako to vysvetliť."

Mapa má aj obrázok človeka, ktorý drží Zem na drahý život, s nápisom, ktorý hovorí: "Títo muži lietajú po celom svete rýchlosťou 65 000 míľ za hodinu okolo Slnka a 1,042 míľ za hodinu okolo stredom zeme (v ich mysli), premýšľajte o rýchlosti! " Jo, pravdepodobne Ferguson naznačoval.[Prečítajte si: Čo je v centre Mliečnej cesty? ]

"Títo ľudia skutočne verili, že Zem nie je zemegule!" Povedal Homuth."Veľa takýchto vecí sa ignorovalo a preniklo do odpadkového koša histórie, ale vtedy ľudia skutočne verili týmto veciam!"

Neuveriteľne, niektorí ľudia stále robia. Spoločnosť Flat Earth je aktívnou organizáciou v súčasnosti pod vedením virginského muža menom Daniel Shenton. Hoci Shenton verí v evolúciu a globálne otepľovanie, on a jeho stovky, ak nie tisíce, nasledovníkov po celom svete tiež veria, že Zem je disk, z ktorého môžete spadnúť.

"Nebrala som túto pozíciu len ťažko," povedal Shenton v minulom roku The Guardian. "Pozrieť sa okolo seba, zdá sa, že svet je plochý, a preto si myslím, že je úlohou ostatných, aby rozhodne preukázali, že to nie je. A ja si nemyslím, že dôkazné bremeno je ešte splnené."





Flat Earth Society, založil v roku 1956 v Doveru Samuel Shenton.

Video od Dejepis Inak k téme:




Ohlasom teórií o plochej Zemi v beletrii sú romány



Svetová korytnačka/World-Turtle (tiež nazývaná kozmická korytnačka, svet podopierajúca korytnačka alebo božská korytnačka) je mýtom o obrovskej korytnačke, ktorá podopiera svet. Mýtus, ktorý je podobný svetu slonov a svetového hada, Čínska mytológia a mytológie domorodého obyvateľstva Ameriky. Mýtus "World-Tortoise" bol porovnávaný Edwardom Burnettom Tylorom.
Turtle Island je názov Severnej Ameriky podľa niektorých pôvodných obyvateľov.
Svetová korytnačka v hinduistickej mytológii je známa ako Akupāra ( Sanskrit : अकूपार), alebo niekedy Chukwa .

Pivovarský slovník fráz a zoznamov bájok: Maha-pudma a Chukwa sú názvy z "populárneho vydania hinduistického mýtu, v ktorom korytnačka Chukwa podopiera slona Maha-pudmu, ktorý zase podopiera svet". Pravopis Mahapudma pochádza ako chyba v Mahapadme v Srí Aurobindovom rozprávaní z roku 1921 o príbehu Mahabharata.

Terry Pratchett vychádzal z tohto dávneho indického mýtu, podľa ktorého drží našu planétu niekoľko sloních chobotov a tie slony ešte stoja na korytnačke, ktorú my zo Zeme vidíme ako posvätnú horu Meru, okolo ktorej obiehajú všetky vesmírne telesá.

Terry Pratchett Discworld/ Plochozem: veľký disk, ktorý spočíva na chrbte štyroch slonov, ktoré stoja na chrbte obrovskej korytnačky s názvom Great A'Tuin, plávajúca vo vesmíre:







Romány Terry Prachetta sa mi veľmi páčia a patria k tomu lepšiemu, čo v tvorbe fantasy vzniklo.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Lagrange Points - Libračné body

Lunar Libration

Beresheet SpaceIL

Time shift CET - CEST, Striedanie času SEČ - LSEČ